mercoledì, novembre 12, 2008

Što se događa u Hrvatskoj?




Serija mračnih ubojstva je uzbunila Hrvatsku, (iznad svega njezin lijep glavni grad) i dovela zemlju u zonu uznemirenosti i muke.
Ono što najviše iznenađje, u zemlji koja se čini stabilnom i na putu (najzad) prema potpunom ulasku u Europsku uniju, (vijest potvrđena od BBC-a), i usprkos otporu Slovenije (po logici patuljka s kompleksom svemogućnosti, po istoj logici Holandije protiv Srbije), je neočekivan ubilački bijes koji je opet donio mafiju na naslovnice.
Prije nekoliko tjedana ubjena je mlada Ivana Hodak, poznata kao kći bivše ministrice Tuđmanove Vlade (Ljerka Mintas Hodak) i poznatog odvijetnika (Zvonimir Hodak), branitelja bivšeg generala Hrvatske vojske Vladimira Zagorca, koij je – po mišljenju sudstva - blizak kriminalu.
General Zagorec je tek izruženo iz Austrije.
Osim toga, lijepa i nesretna Ivana bila je djevojka drugog odvijetnika (Ljubo Pavasović), branitelja Hrvoja Petraća, jednog od najgorih neprijatelja Zagorćevih.
Novo ubojstvo (u kojem je poginuo Ivo Pukanic, vlasnik Nacionala) moglo bi biti povezao s talijanskom istragom protiv crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.
Trenutak je težak, gotovo blizu konačnog obračuna između države i “sive zone”, one unije političnih i kriminalnih interesa koji su još jaki uvijek na Balkanu.
Ista borba se dogođala u Srbiji, kad je premjer Zoran Đinđić izgubio život.
Ratovi prošle desetljeća su dali mafiji ogromnu mogućnost, često toleriranu od službene vlasti, u trenutku kad je trebalo veliko jedinstvo.
Problem je kad ratovi završe mafije ostaje i naplaćujj račun: sada, kako je točno rekao predsjednik Mesić, situacija je “Mi ili Oni”, dok premjer Sanader kaže da Zagreb neće postati kao Beirut.
Hrvatska je lijepa država koja se brzo modernizirala (znam je budući da često idem ondje, i smatram da je sporedan nacionalizam nekog pjevača ili biskupa), i njezina borba mora dobiti našu potporu.





Bandiera della Jugoslavia che fu