mercoledì, dicembre 13, 2006

Predlog Italije bez podrške


Iako su se na pripremnom sastanku u utorak čuli predlozi Švedske, Češke i Španije da se liderima EU predloži nova rasprava o Srbiji 22. januara, prevladao je stav članica EU, na čelu s Holandijom, Francuskom, Velikom Britanijom i Irskom da se pregovori ne obnavljaju pre izbora i dok Vlada u Beogradu ne pruži opipljive dokaze o spremnosti i konkretnim potezima o saradnji s Haškim sudom. U zaključcima zasedanja se "pozdravlja napredak Srbije u jačanju kapaciteta državne uprave i makroekonomskoj stabilnosti", uz "poziv za pojačane napore u reformi pravosuđa i jači civilni nadzor nad sektorom bezbednosti".I AP juče javlja da je malo verovatno da će zahtev Italije da Evropska unija nastavi pregovore sa Srbijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju naići na široku podršku na samitu Evropske unije ove sedmice, javlja AP pozivajući se na izjave diplomata, a prenose agencije u Beogradu. Italijanski premijer Romano Prodi uputio je članicama EU pismo s predlogom da se nastave pregovori sa Srbijom, mada Beograd nije ostvario punu saradnju s Haškim sudom.

- Ideja je bila da se Srbiji uputi signal da prizna svoje evropske ambicije, promeni poteze i ne čeka s punom saradnjom s Tribunalom. Ali, tome se protivi veliki broj zemalja - izjavio je češki ambasador u EU Jan Kohout.
S druge strane, Nemačka namerava da u prvoj polovini 2007. godine proces određivanja statusa Kosova prati tako da on pomogne Kosovu, ali i da obezbedi da Srbija i region nastave demokratski razvoj, rekla je u Berlinu savezna kancelarka Angela Merkel. Nemačka, podsećamo, 1. januara od Finske preuzima šestomesečno predsedništvo Unijom. Na čelu EU potom će biti Portugal i Slovenija koje će s Nemačkom činiti trojno predsedništvo do sredine 2008. godine
U razgovoru sa stranim novinarima akreditovanim u Berlinu savezna kancelarka je najavila da će, kada je o rešavanju pitanja Kosova i o stanju na Balkanu reč, posebna pažnja biti posvećena "uspešnoj saradnji EU i NATO, s obzirom na to da treba računati s daljim prisustvom vojnih snaga u regionu".
- Evropa mora da pokaže da je sposobna da preuzme odgovornost na Balkanu - kaže ona.
Prema planu EU posle utvrđivanja statusa Kosova Civilnu misiju Unmik zameniće misija EU čija bi osnova za delovanje bila posebna rezolucija Saveta bezbednosti UN i koja bi imala znatna ovlašćenja.
Inače, na prekjučerašnjem sastanku ministara spoljnih polova EU u Briselu, nastavku pregovora sa Srbijom o pridruživanju najviše su se protivile Britanija, Holandija i Francuska. Radio BBC na srpskom prenosi stav ambasadora Srbije u Parizu Predraga Simića.
- Čini mi se da u Francuskoj postoje dve slike o Srbiji. Jedna je tradicionalna i čini mi se da je u defanzivi, a najčešće se vezuje za Jelisejsku palatu i samog predsednika Republike. Mislim da se to i u ovom slučaju moglo primetiti. Druga slika je ona izgrađena devedesetih godina, naročito pod uticajem tvoraca javnog mnjenja poput Bernara Anrija Levija, Paskala Briknera i drugih, koja je na potpuno suprotnim pozicijama. To se moglo videti i prošle nedelje u žestokom reagovanju upravo te grupe, a iz pera urednice Figaroa Izabel Laser. Oni su izvršili žestok napad na sva eventualna razmišljanja o tome da bi Francuska mogla da presudi u korist Srbije - kaže Simić.

Bandiera della Jugoslavia che fu